Spin'mi LRF'mi Surf'mü?
16-03-2021
10:32
Selamlar sevgili hoidaşlar ve hobidaş olacaklar :)
Olta balıkçılığına başlamaya karar vermiş ama nereden başlayacağını bilemeyen arkadaşlarımız için hazırladığımız bu yazımızda; hangi disipline başlayacağı, spin mi lrf mi yoksa yemli avmı yapmanın kendine uygun olacağı, hangisinden daha çok keyif alacağı konusunda yardımcı olacak tüyolar var.
Genelde herhangi bir yerinden olta balıkçılığına başlayıp daha sonra diğer displinleri de yapar hale geliyoruz. Çunkü o kadar keyifli bir hobi hatta spor ki yılın her zamanında balık tutmak istediğimizden zamanla tüm ekipmanlara shaip olup hem spinci hem lrf ci hemde yeri geldiğinde surf castingçi oluyoruz. Muhtemelene sizinde başınıza gelecek olan bu ama doğru yerden başlamazsanız tam tersine balıkçılık eziyete dönüp sizi soğutabilirde, çok düşük bir ihtimal olsa bile :) bu ihtimal var. Bu sebeple bu balıkçılık işine neresinden başlayacağınıza karar vermek için bu yazımızı dikkatlice okumaya devam edin.
Şimdi; seçeceğiniz balıkçılık disiplinine karar veremek için kendinize sormanız gereken başlıca sorular var. O soruları sıralayalım ve vereceğiniz muhtemel cevaplara göre yakın olduğunuz disipline karar vermeye başlayabilirsiniz.
- Deniz kıyısına yada balık avlayabileceğiniz bir tatlı suya, göle, baraj vs. ne olursa, ne kadar yakın oturuyorsunuz?
-Gezmeyi yürüyerek sürekli farklı noktalarda olmayı mı tercih edersiniz yoksa "yok ben sandalyemi açıp oturayım, açık havada çayımı demleyip takılayım" tarzı bir kişimisiniz?
- Canlı yemler kullanabilirmisiniz, yoksa size elinizi bulaştırmayacak sahte yemler daha mı mantıklı?
-Suyun kenarına indiğinizde ne kadar vakit ayıracaksınız ve ne sıklıkla bunu yapacaksınız? Yani zamanla aranız nasıl :) "ben balık tutmak istiyorum ama öyle yayılıp keyif yapıp hem balık tutup hem güzel havanın, deniz atmosferinin tadını çıkarırım mı" diyorsunuz yoksa "yok benim o kadar vaktim olmaz, geçerken bir fırsat yakaladım mı 2 olta atayım balığımı alayım bana yeter, sonra işime gücüme bakarım" mı dersiniz.
vs.vs.vs. aslında bunlar en temel sorular; yüzyüze gelsek ve bana sorsanız " ben hangi tür balıkçılık yapayım" diye başka sorular ve cevaplar olacaktır mutlaka ama siz kendi başınıza karar verirken bu en temel sorulara cevap vermelisiniz. vereceğiniz cevaplar ile bu yazdıklarımın devamında topluca açıklayacağım cevaplara göre ne tür bir set alarak balıkçılığa başlayacağınıza karar vermiş olacaksınız. Ki zaten shore jig yada tekne balıkçılığına direk başlamak yerine spin, lrf yada surf dediğimiz yemli avcılığa başlayacağınızda birazdan bu 3 disiplini kısaca anlatacağız, anlatırken de içinde kendi cevaplarınızı da bulacaksınız. Hatta spin lrf surf diyip duruyoruz, yemli av vs.vs. bu tabirleri hiç bilmeyenler içinde açıklayalım kısaca sonra başka yazımızda detaylıca gireriz bu konulara. cunkü her biri başı başına bir yazı konusu olur.
*Surf Casting yada Yemli Balık Avı: teleskopik yada parçalı kamışlarla genelde istavrit ve çinekop lüfer, levrek, karagöz, eşkina, çupra, mırmır ve hatta kefal için yemler kullanarak örneğin istavrit yada hedef balığa göre sülünez boru kurdu ve hatta meraya göre ekmek vs. yaptığımız avcılık türüdür. Yemli avcılıkta hazırladığımız yemli takımın iğnelerine yemleri takar atabildiğimiz kadar uzağa atarız ve tripod dediğimiz kamış tutucuların üzerine bırakır ve balığın oltaya vurmasını bekleriz. Bu sırada olta başında oturduğumuzdan muhabbet çay kahve yeme içme aynen devam edilebilir :) tabi gözümüz oltanın ucunda olacak şekilde. En basit haliyle surfcating yani yemli avcılık budur. Tabi istanbulda çapari ile aynı surf kamışlarla canlı yem olmadan istavrit yada kaşık ve maket atarak çinekop lüfer de tutuluyor (ayrıca anlatırız).
*Spin Balıkçılığı: Genelde 2 mt ile 3 met arası ama en genel kabul gören boyu 2.70mt ve civarı olan 2 parçalı kamışlarla yapılan, yem olarak maket balık, silikon yem veya metal kaşık ve jig yem kullanılan balıkçılık türüdür. Kamışınıza uygun bir spin makine ile ve yine uygun bir ip ile kombin edilir. İğne vs kullanmanıza gerek yoktur spin balıkçılığında çunkü ipin ucuna taktığınız maket balıklarda yada kaşıklarda yada silikonlarda zaten vardır bu iğneler. Şimdi bu anlatımla işi bilenler sıkılıyordur ama dediğim gibi bu yazı yeni başlayanlara :) okumasın işi bilenler sıkmasınlar kendilerini :) Spin balıkçılığında öyle atıp beklemek yok, sürekli bir atçek durumu sözkonusu, zaten bu sebepten spin balıkçılığına atçek balıkçılığıda deniyor. Suyun kenarında sahte yeminizi spin kamışınızla suya atıyorsunuz, makineyle geri sararak yüzdürüyorsunuz ve sudaki hedef balığı kandırıp yakalıyorsunuz. Yemli avdaki gibi atıp beklemek yok, balığı yakalayana kadar sürekli atıp çekiyoruz böylece balığı yakalama şansımızı arttırıyoruz. Ayrıca spin balıkçılığında eğer merada bulunduğunuz noktada balığı bulamadıysanız başlayın yürümeye sağa sola yer değiştirin, levrek varsa gelir , yada sezon itibariyle lüfer kovalıyorsanız merayı değiştirin ilk merada balık yoksa.
Pratiktir spin; elinizde kamış makine ve tabi hafif malzemeler bunlar, sırtınızda çanta hemen mobil hale geçip başka yerlere gidebilirsiniz. Yemli av gibi yayılıp tek ek kamışları toplayıp masaları toplayıp zaman kaybetmenize gerek yok. Zamansal açıdan da bir fark var gördüğünüz gibi surf ile spin arasında.
Ve tabi bir de ağırlık farkı da var. bir surf seti kamış makine vs. 1 kg civarındadır boyu itibariyle, spin setler ise yarı yarıya fark edecektir, dolayısıyla pratikliği seçenler spinden yana kullanabilir tercihlerini.
*LRF Balıkçılığı Light Rock Fishing: işte benim favorim :) neden mi en hafif ve en mobil olduğu için, ve ayrıca en hızlı şekilde hazırlanıp toplanabildiği için. Ve sürekli dolaşarak yapıldığı için. "Hafif kaya balıkçılığı" kelimelerinin ingilizcesinin baş harfleri LRF. spin gibi 2 parçalı kamışlarla yapılıyor ama boylar 2 mt civarı 2.10 2.30 vs. makinelerde küçücük çunkü LRF ile sürekli mobiliz ve kamışlar çok hassas. LRF nin en büyük zevki istavrit bile lüfer tadında çekiliyor sudan:) şimdi bu kadar ballandıra ballandıra anlattığım için herkes buna yönelecek belki ama yukarıdaki sorulara iyi cevaplar verin. LRF balıkçılığında da yine küçük silikonlar maketler kullanılıyor ama hepsi küçük. Spin gibi yani buda bir atçek balıkçılığı ama spinden daha hafif malemelerle yapılıyor. Spinde 20 gr maket kullanıyoruz mesela yada 14 gr silikon (atıyorum rakamlara rastgele) lrf de 4 gr maket 1 gr silikon, yada 1,5 gr ağırlıklı iğne (jighead) üstne 1 gr lık silikon. :) evet bu kadar hafif malzemelerle yapılıyor LRF. LRF avcılığpında bir sahil boyunca 10 km yürüdüğüm olmuştur. yürümeyi ve sürekli hareket etmeyi seviyorsanız kesinlikle LRF ye bulaşın derim. Hem birde LRF nin avantajı her türlü balığı yakalamnıza olanak tanır. Mesela SPin ile karagöz yakalanmaz genelde istisnalar haric cunki karagöz yemli avcılıktır ama lrf karagöz yakalar uygun yemle silikonla. Yada spinle istavrit pek tutulmas LRf ile tutulur. Şimdi böyle söyleyince SPinden ukalşamyın sakın, spinin de olayı bam başka, bir furya başlar spinle lüfer yada büyük levrek kendinizi şaşırırsınız :) unutmayın bu yazının amacı yeni başlayanlara nerden başlayacaklarına yardımcı olmak.
Bir sürü video bir sürü yazı vardır bu disiplinler hakkında ama ben bunlar derleyip yani başlayacaklara nerden ve nasıl başlayacakları hakkında yardımcı olmaya çalıştım.
Umarım bir nebze yardımcı olabilmişimdir.
Sorularınızı her zaman iletebilirsiniz iletişim bilgilerimiz sayfanın birçok yerinde var.
Kalın sağlıcaklar